Tι ενεργοποιεί την ακμή; Οδηγός για αρχάριους!
Η ακμή θεωρείται ευρέως μια από τις πιο δύσκολες παθήσεις του δέρματος και υπάρχει μια λίστα με συστατικά που μπορούν να την επιδεινώσουν . Ακόμα χειρότερα; Χρησιμοποιώντας εν αγνοία σας καλλυντικά προϊόντα ή τρώγοντας συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να ερεθίσουν την ακμή ή ακόμη και να προκαλέσουν τη δημιουργία ακμής.
Η εμφάνιση της ακμής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Προσαρμόζοντας κάποιες συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας ,μπορεί να ελεγχθεί και να προληφθεί.
Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους χειρότερους παράγοντες για το δέρμα με τάση ακμής και ποια συστατικά να επιλέξουμε αντ ‘αυτών. Ας αρχίσουμε!
- Καλλυντικά προϊόντα
Ξεκινάμε με τα καλλυντικά προϊόντα γιατί όταν πρόκειται για την ακμή, οι άνθρωποι συχνά ξεκινούν από την επιφάνεια. Το δέρμα με τάση ακμής πρέπει να αποφεύγει επιμελώς το λαουρυλοθειικό νάτριο, το λάδι καρύδας, το κακάο και τα βούτυρα καριτέ. Το λαουρυλοθειικό νάτριο είναι ένα συνηθισμένο συστατικό που βρίσκεται σε πολλά προϊόντα όπως οδοντόκρεμα, σαμπουάν και καθαριστικά προσώπου και σώματος που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα.
Μια κοινή, αλλά λανθασμένη υπόθεση είναι ότι κάτι είναι καλό για το δέρμα επειδή χαρακτηρίζεται ως φυσικό ή οργανικό. Μερικά από τα πιο δημοφιλή φυσικά τοπικά συστατικά όπως το λάδι καρύδας (φυλάξτε το στο ντουλάπι σας, όχι στη φροντίδα του δέρματός σας), τα φύκια και το βούτυρο καριτέ φράζουν εξαιρετικά τους πόρους και μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις. Τα φύκια που είναι πλούσια σε ιώδιο έχουν ερεθιστική δράση, ενώ τα βούτυρα καρύδας και καριτέ θα φράξουν κυριολεκτικά τους πόρους, παγιδεύοντας βακτήρια και προκαλώντας συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος.
- Συστατικά τροφών
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ακμής.
Για ένα λαμπερό & υγιές δέρμα είναι απαραίτητο να περιορίσετε την κατανάλωση σε:
-Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά και ζάχαρη. Προκαλούν έντονη φλεγμονή στο σώμα, η οποία οδηγεί σε φλεγμονή στο δέρμα.
– Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα όπως καλαμπόκι, κρόκος, σόγια και ηλιέλαιο. Το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας είναι εξαιρετικές υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.
-Τροφές που περιλαμβάνουν ιωδιούχο αλάτι, προϊόντα σόγιας, φύκια και οστρακοειδή.
-Γαλακτοκομικά: ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης των γαλακτοκομικών προκαλεί αυξημένο επίπεδο ινσουλίνης και απελευθέρωση της ορμόνης IGF-1. Η ενεργοποίηση αυτής της αυξητικής ορμόνης μπορεί να έχει επιδράσεις στο σμήγμα και την παραγωγή κυττάρων του δέρματος.
- Παράγοντες τρόπου ζωής
Εκτός από τη διατροφή και τα καλλυντικά προιοντα που χρησιμοποιούμε, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ακμής παίζει και ο τρόπος ζωής μας.
-Επιλέξτε ένα “απλό” – ήπιο απορρυπαντικό ρούχων. Το άρωμα και το χρώμα είναι ερεθίζουν συχνά το δέρμα.
-Αλλάζετε συχνά τις μαξιλαροθήκες! Σας προτείνουμε να έχετε μερικές επιπλέον μαξιλαροθήκες για να αλλάζονται κάθε 2-3 μέρες . Τα βακτήρια και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος παραμένουν στο ύφασμα, συμβάλλοντας στη μεταφορά των φλεγμονών σε άλλα σημεία.
– Να έχετε πετσέτες μόνο για προσωπική σας χρήση.
-Αποφύγετε την ανταλλαγή ρούχων, καλλυντικών, πινέλων μακιγιάζ με άλλα άτομα
-Αποφύγετε να ακουμπάτε το πρόσωπο σας με τα χέρια.
Εάν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται δύσκολα ή πολλά, ξεκινήστε αλλάζοντας καθημερινά κάτι. Σιγά- σιγά θα δείτε το δέρμα σας να αλλάζει και οι φλεγμονές της ακμής να εξαφανίζονται.
Για περισσότερες συμβουλές και εξατομικευμένες θεραπείες συμβουλευτείτε την αισθητικό σας ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310759830.