Ακμή και γαλακτοκομικά
Γνωρίζεις ότι οι υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ένας από τους παράγοντας που ευθύνονται για την εμφάνιση και την έξαρση της ακμής;
Δες την παρακάτω μελέτη:
• ΗΠΑ. Ζητήθηκε από 47.355 ενήλικες γυναίκες να θυμηθούν αυτό που έτρωγαν κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών τους. Μόνο το γάλα βρέθηκε να συνδέεται με την ακμή. Οι γυναίκες που έπιναν 2 ή περισσότερα ποτήρια αποβουτυρωμένου γάλακτος ή κατανάλωναν γαλακτοκομικά υποπροϊόντα την ημέρα είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ακμή από τις άλλες.
• ΗΠΑ. 6.094 κορίτσια, ηλικίας 9 έως 15 ετών, ολοκλήρωσαν 2 χρονοβόρα ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους σε διάστημα ενός έτους. Τα κορίτσια που έπιναν το περισσότερο γάλα (πλήρες, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή αποβουτυρωμένο) είχαν ακμή.
• ΗΠΑ. 4.273 αγόρια, ηλικίας 9 έως 15 ετών, ολοκλήρωσαν 2 χρονοβόρα ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους σε διάστημα ενός έτους. Τα αγόρια που έπιναν αποβουτυρωμένο γάλα είχαν ακμή.
• Ιταλία. 205 ασθενείς, ηλικίας από 10 έως 24 ετών, που έβλεπαν έναν δερματολόγο για μέτρια έως σοβαρή ακμή και 358 ασθενείς της ίδιας ηλικιακής ηλικίας που έβλεπαν έναν δερματολόγο για μια άλλη κατάσταση του δέρματος (και είχαν μικρή ή καθόλου ακμή) ρωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες. Οι ασθενείς με ακμή έπιναν σημαντικά περισσότερο γάλα από τους ασθενείς που δεν είχαν ακμή. Δεν υπήρχαν άλλες διαφορές στη διατροφή μεταξύ των δύο ομάδων ασθενών.
• Μαλαισία. 88 ασθενείς, ηλικίας 18 έως 30 ετών, κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ημερολόγιο τροφίμων για 3 ημέρες. Οι μισοί (44) των ασθενών είχαν ακμή και οι μισοί (44) δεν είχαν ακμή. Οι ασθενείς που είχαν ακμή κατανάλωναν περισσότερο γάλα και υψηλά γλυκαιμικά τρόφιμα από ό,τι οι ασθενείς χωρίς ακμ
Σε αντίθετη περίπτωση, ασθενείς με ακμή που μείωσαν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων παρατήρησαν σημαντική μείωση των φλεγμονών της ακμής.
Πως συνδέονται τα γαλακτοκομικά με την ακμή;
- Το γάλα περιέχει μία αυξητική ορμόνη IGF-1 (υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την αντοχή των μόσχων) σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο δέρμα και είναι υπεύθυνο για τη φλεγμονή του, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ακμή. Στην πραγματικότητα, αυτή η ορμόνη μπορεί να αυξήσει ακόμη και το μέγεθος της ακμής.
- Η κατανάλωση γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων οδηγεί επίσης σε απότομη αύξηση της ποσότητας ινσουλίνης που υπάρχει στο σώμα μας, γεγονός που προκαλεί περισσότερη παραγωγή του IGF-1 από το ήπαρ, αυξάνοντας έτσι την ακμή.
- Το υπερβολικό σμήγμα εκκρίνεται από το δέρμα μας λόγω της κατανάλωσης γάλακτος, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους φραγμένους πόρους, προκαλώντας ξέσπασμα της ακμής. Επιπλέον, η αύξηση του σμήγματος βοηθά τα βακτήρια ακμής να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν, γεγονός που προκαλεί περαιτέρω φλεγμονή του δέρματος.
- Η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να κάνει το δέρμα μας ανίκανο να ξεφορτωθεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, προκαλώντας περισσότερη ακμή λόγω φραγμένων πόρων. Αυτό συμβαίνει καθώς το γάλα ενώνει-κολλάει τα νεκρά κύτταρα μέσα στους πόρους, παρεμβαίνοντας στη φυσική τους διαδικασία πτώσης.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Εκτός από την ακμή, τα γαλακτοκομικά υποπροϊόντα ευθύνονται ή ”τροφοδοτούν” όλα τα δερματικά προβλήματα.
Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για την αντιμετώπιση της ακμής, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310759830 ή μέσω e-mail [email protected] .
Διαθέτουμε τις γνώσεις & την εμπειρία για να αντιμετωπίσουμε ολοκληρωμένα κάθε δερματικό πρόβλημα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Adebamowo CA, Spiegelman D, et al. “Milk consumption and acne in teenaged boys.” J Am Acad Dermatol. 2008;58(5):787-93.
Ismail NH, Manaf ZA, et al. “High glycemic load diet, milk and ice cream consumption are related to acne vulgaris in Malaysian young adults: a case control study.” BMC Dermatol. 2012;12:13.
Dr. Jyoti Monga, Bachelor of Ayurveda, Medicine and Surgery (BAMS) Ayurvedic Doctor, Delhi